A nemzeti hatóságok már augusztus elejétől megkezdhették az E.coli baktérium miatt károsult gazdáknak az uniós kártérítések kifizetését. Azok az uborka-, paradicsom-, saláta-, cukkini- és édespaprika-termesztők igényelhették a kompenzációt, akik május 26-a és június 30-a között nem tudták eladni terményeiket. Ezek után a szokásos szezonális ár maximum 50 százalékát kaphatják vissza. Termelői szervezetek tagjai ezen felül még húsz százalékra számíthatnak.

A termelők az után kerültek bajba, hogy a baktériumtörzs az idei tavasz végén – főleg Németországban – több tucat halálos áldozatot követelő járványt okozott. Az esetek és a többszöri félretájékoztatás együtt óriási veszteségeket okoztak az Európai Unió mezőgazdaságának.

Brüsszel összesen 226 millió eurónyi segélyt nyújt a károsultaknak. A tagállamok közül 22 nyújtott be igényeket, amelyek mindegyikét teljesíti az Európai Bizottság. Ehhez az is kellett, hogy az eredetileg erre szánt 210 millió eurót 16 millióval kiegészítsék, a lengyelek az eredeti 81 millió eurós követelésüket (amely a teljes összeg 40 százalékát jelentette volna) 46 millióra csökkentsék, a belgák pedig 6,4 millió euró elengedésével mutassanak önmérsékletet. Az egész EU-ra vonatkozó zöldségimport-tilalmat leginkább megszenvedő Varsó még így is a második legnagyobb összeget harcolta ki a fertőzés miatt legjobban sújtott Spanyolország majdnem 71 milliós része után. A német hatóságok ugyanis először a spanyol uborkára mutattak bűnösként a járványban, és ugyan az állítás alaptalannak bizonyult, addigra gyakorlatilag leállt az ibériai ország uborkatermelése és –forgalmazása, ráadásul más zöldségeké is jelentősen visszaesett. Magyarország a 13. helyet foglalja el az igénylistán 1,57 millió euróval, közvetlenül az 1,65 milliót kérő Franciaország mögött.

A COPA-COGECA uniós lobbicsoport üdvözölte a teljes összeg megemelését, ugyanakkor szerinte ez „még mindig nem elég, hogy kártalanítsa a termelők irdatlan veszteségeit”. Pekka Pesonen, a szervezet főtitkára szerint a válság csúcsán heti négyszázmillió eurónyi kárt szenvedtek el az érintettek, és a szezonális ár száz százalékát meg kellene téríteni, valamint a programot a barack- és nektarintermelőkre is ki kellene terjeszteni. Az árak ugyanis hirtelen 20-30 százalékkal estek vissza a korábbi évekhez képest. Szeptemberben szavaznak majd az Európai Bizottság javaslatáról, amely segítséget nyújtana nekik.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása