A Közös Agrárpoltika (KAP) az Európai Unió (EU) mezőgazdasági támogatási rendszere, amely az EU kiadásainak jelenleg 43 százalékát teszi ki. Ez éves szinten 55 milliárd eurót jelent, ezért kiemelt fontosságú, hogy az uniós állampolgárok tisztában legyenek azzal, miért szükséges ilyen nagyfokú támogatás a mezőgazdaság részére.

A VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) fotópályázatot, konferenciasorozatot és workshopot hirdetett, hogy a Közös Agrárpolitikát közelebbről is megismertesse a fiatalokkal, a városi lakossággal, és megmutassa, miért van szükség ilyen nagyfokú támogatásra. A fotópályázatra a hét magyarországi régióból várt képeket az intézet megújuló energia, vidéki táj, vidéki kultúra, mezőgazdasági feladatok, helyi termékek, falusi ünnepségek és a klímaváltozás érzékelhető következményei témákban. 621 kép érkezett be, több mint kétszáz pályázótól. Közülük a VM VKSZI régiónként egy fődíjast és további korcsoport és téma szerinti bontásban egy-egy győztest hirdetett.

November 23-án az Észak-magyarországi Régió színhelyéül a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát (KRF) választották, hiszen ebben az intézményben az agrárszakképzésnek kiemelt szerepe van. Az esemény-sorozat harmadik állomása alkalmat szolgáltatott a VM VKSZI és a KRF közötti együttműködés megerősítésére. Az esemény előtti sajtótájékoztatón Magda Sándor, a KRF rektora elmondta, az elmúlt évek hagyománya, hogy a főiskola regionális szinten kiemelt szerepet tölt be a vidékfejlesztésben. Az együttműködési megállapodás aláírásával egy régi, jól működő kapcsolatot erősítenek meg a kutatás, a képzés és a szaktanácsadás területén. “A mezőgazdaságban ugyanolyan fontos a tudás, mint a high-tech világában, ezért nagyon fontos az intézmények közötti együttműködés”  - emelte ki a rektor.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a VM VKSZI főigazgatója elmondta, szükség van a megállapodásra és az olyan a regionális központokra, mint Gyöngyös azért, hogy segítsék a vidéki emberek életét. Hozzátette: “ezt teszi a VKSZI és a Károly Róbert Főiskola is. A mai megállapodás akkor válik élőve, ha tartalommal, konkrét cselekvési tervekkel töltjük fel.”

A KAP-ot bemutató konferencia megnyitóján Mezőszentgyörgyi Dávid aláhúzta, az előadás-sorozat kiemelten fontos, hiszen manapság ha valaki a KAP-ról hall, akkor nem az ízek, a zamatok vagy a pálinka jut eszébe, hanem egy kötött rendszer, amely behatárolja a magyar mezőgazdaságot is. “Azt gondoltuk, hogy ezzel a konferenciával a velejét, a valódi lényegét mutathatjuk meg a résztvevő középiskolásoknak és egyetemistáknak.” A fiatalok betekintést nyerhetnek a Közös Agrárpolitika támogatási rendszerébe, amelyet később felhasználhatnak. Hozzátette: “Nem lesz mindenki vidéki polgár, de fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen a gazdálkodás, a mezőgazdaság, és ha bemegy egy áruházba tudja, hogy egy-egy termék mögött, amelyet leemel a polcról mennyi munka van.”

Bővebb információ: www.kap2011.eu


Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása