Az Európai Parlament (EP) regionális fejlesztési bizottságának képviselői készen állnak rá, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az Európai Unió (EU) 2014-2020 közötti regionális politikájáról az EU Tanácsával, miután megszavazták a tárgyalási mandátumukat. Az EP a tagállamok szakminisztereiből álló Tanáccsal közösen kell, hogy megszavazza, milyen irányt vegyen a következő hét éves uniós költségvetés alatt a régiók fejlesztését, a köztük lévő különbségek leküzdését célzó szakpolitika.

„A Parlament a regionális politika teljes jogú társ-döntéshozójaként készen áll rá, hogy ezt a szakpolitikát Európa számára valódi befektetési tervvé tegye. nem csak azért, hogy növekedést és foglalkoztatást, hanem igencsak szükséges strukturális változásokat és versenyképességet hozva magával” – nyilatkozta Danuta Hübner, a bizottság lengyel, a jobbközép Európai Néppárt frakcióhoz tartozó elnöke. A képviselők szerint ez a terület nem függhet a tagállami megszorításoktól.

Emellett a regionális programokba szerintük jobban be kell vonni magukat a régiókat, helyi hatóságokat, és lehetővé kell tenni, hogy – az Európa 2020 stratégiát szolgáló támogatási rendszer mellett – rugalmasabban állíthassanak fel prioritásokat. A képviselők támogatták, hogy „partnerségi szerződésekkel” határozzák meg, hogyan is alkalmazzák a strukturális alapokat a tagállamokon belül. Ezek kidolgozásába – a többszintű kormányzás elvével összhangban – a lehető leghamarabb be kell vonni a regionális és helyi hatóságokat, emelték ki az EP tagjai. A szerződések megkötését egy európai ügyviteli szabályozásnak kell meghatároznia, tették hozzá. Támogatást kapott a több alapot felhasználó finanszírozás („multi-funding”) elve is, biztosítandó az integrált megközelítést.

Nem értettek egyet ugyanakkor a képviselők az eredeti javaslat azon pontjával, hogy a regionális fizetéseket büntetésképp felfüggesszék, ha egy tagállam nem folytat fegyelmezett költségvetési politikát. Leszavazták az Európai Bizottság (EB) öt százalékos teljesítménytartalékra vonatkozó javaslatát is, amiatt aggódva, hogy az alacsonyabb szintű projekt-célkitűzésekhez vezethet.

„Hónapok hosszas megbeszélései után örülök a széles támogatásnak az „átmeneti” régiók új kategóriája mögött” – jelentette be Constanze Krehl német szocialista képviselő, aki a közös rendelkezésekről szóló rendelet (CPR) társ-jelentéstevője. A kategóriába tartozó területek számára a parlamenti bizottság növelné az EU-társfinanszírozás mértékét (az EB által javasolt 60-ról 75 százalékra), a kevésbé fejlettek számára pedig egységesen 85 százalékot biztosítana, míg az EB a régió bruttó nemzeti össztermékétől tenné ezt függővé. „A rendelet élénkítené a növekedést és az olyan pénzügyi eszközök bevonását, mint az Európai Beruházási Bank kölcsönei és garanciái a kevésbé fejlett régiók számára, a tudásalapú társadalomba való befektetés elősegítésével” – mondta a CPR másik társ-jelentéstevője, Lambert Van Nistelrooij holland néppárti képviselő. A bizottság ugyanakkor csak ősszel fog szavazni a CPR pénzügyi rendelkezésekkel kapcsolatos előírásairól.

Az EP ugyanakkor meghatározta regionális és kohéziós alappal kapcsolatos álláspontját. „Megegyeztünk, hogy világos jelet küldünk az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) kedvezményezettjeinek azzal, hogy mit lehet 2013 után ebből finanszírozni, megegyezve a jogosult fejlesztési prioritások listájáról” – nyilatkozta a kérdés jelentéstevője, Jan Olbrycht (lengyel, Néppárt). A képviselők többek között „városi dimenziót” is adnának a kohéziós politikának, az új, nemzeti határokon átnyúló regionális fejlesztéseket támogató Európai Összekapcsolódási Eszköz kohéziós forrásaiból pedig csak a kohéziós (azaz gazdaságilag kevésbé fejlett) tagállamok részesülhetnének. Egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy az alapok hét százalékát az Európai Területi Együttműködés (ETC) segítésére fordítsák.

A korábbi, öt elemből álló uniós szabályozást 2014-2020-ra egységes keret váltja fel az ERFA-ra, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapra, az Európai Tengerészeti és Halászati Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra, emellett pedig számos más uniós forrásra kiterjedő rendelkezést is tartalmaz. Az EP regionális bizottsága ezek közül az ERFA-ért, a Kohéziós Alapért, az ETC-ért és az Európai Területi Társulásokért felel. Az elfogadott mandátum alapján a bizottság július 12-ével megkezdte az egyeztetéseket a Tanáccsal, hogy – miután a fennmaradt kérdésekben őszig dönt az EP, majd végszavazást tart – a tagállamokat képviselő társ-döntéshozó szervvel közös nevezőre jusson.

 

Forrás: Európai Parlament

Cikk megosztása