Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve június 13-án rukkolt elő halászati tervezetével (erről korábban itt írtunk), amely a következő, 2014-2020-as közös költségvetési időszakra vonatkozna. A European Voice nevű hetilap kiemelten foglalkozott a héten a témával, és több véleményt is ütköztetett a terv mellett, illetve ellen. Maria Damanakis halászati biztos elképzelései ugyanis nem arattak osztatlan sikert.

Az Európai Parlament véleménye különösen fontos, hiszen ez az intézmény dönt a tagállamok halászati minisztereiből álló Tanács-formációval együtt arról, mi is lesz a tervezet sorsa. A Parlamenten belül a halászati bizottságban alakíthatják ki a frakciók a kérdésről az álláspontjukat. A legnagyobb pártcsoport, a Néppárt adja ennek a testületnek az elnökét. A spanyol Carmen Fraga-Estévez szerint radikális reformra van szükség, ám szerinte a biztosasszony egyes ötletei irreálisak. Elődje (és az egyik jelenlegi alelnök), az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerekhez tartozó Struan Stevenson azt kifogásolja, hogy a tervezet túl sok hatalmat hagy a bürokraták kezében (holott épp a helyi szervezetek jogköreit bővítené), valamint hogy nem elég radikális. Alelnök-társa, a néppárti Alain Cadec viszont éppen fordítva látja a helyzetet, a halak túlzó, „dogmatikus” védelme az egész ágazatot bedöntheti. Többek között kifogásolja, hogy az „ultraliberális” rendszer, amely a kvóták kereskedelmét engedélyezné, lehetetlen helyzetbe hozhatja a kevésbé versenyképes kishalászokat, a maximális lehalászható mennyiség elvének 2015-ös bevezetése pedig károkat okozna mindenkinek az iparágban. „Nem fogjuk jelenlegi állapotában átengedni ezt a javaslatot” – jelentette ki. Közben párttársa és alelnök-kollégája, Carl Haglund azt a „Halássz a Jövőért” („Fish for the Future”) nevű többpárti csoportot vezeti, amely erősen támogatja a biztosasszony reformjait.

A civil szervezetek is hasonlóan megosztottak a kérdésben. A Greenpeace szerint a tervezet nem érheti el a céljait, hacsak nem intézkednek a halászflotta csökkentésének érdekében is. „A halászati kvóták körbekereskedése nem fogja megállítani a túlhalászatot, különösen anélkül, hogy egyenes utat találnának a tengerben maradt halállomány és a halászflotta méretének arányossá tételéhez.” – nyilatkozta Saskia Richartz a Greenapeace nevében. Uta Bellion, az OCEAN2012 képviselője is úgy nyilatkozott, a túl sok hajó a probléma, bár a célok alapján véget lehetne vetni a túlhalászatnak.


Forrás: European Voice

Cikk megosztása