Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei megerősítették elkötelezettségüket, hogy a Közös Agrárpolitikán keresztül alkalmazkodjon a 27-tagú szervezet az éghajlatváltozáshoz szeptember 9-11-i informális találkozójukon. Az Európai Unió (EU) Tanácsának Nicosiában, a soros elnökségi tisztet ellátó Ciprus fővárosában megtartott ülésének középpontjában az éghajlati feltételek kapcsolata állt a vízhiánnyal és a földek elhagyásával.

Az EU legdélebbi és legkeletibb tagállamában a miniszterek maguk is megtapasztalhatták ennek, valamint az ebből fakadó környezeti romlásnak és fokozatos elsivatagosodásnak a következményeit, ám ezek a problémák az EU teljes területén tapasztalhatóak, hívja fel rá a figyelmet a megbeszélésről kiadott sajtóközlemény. A résztvevők szeptember 10-én Lemeszoszban/Limasszolban láthatták, mi történik a magára hagyott földekkel, és a kouriszi víztárolót is megtekinthették, amely az egyik legjelentősebb vízgazdálkodási projekt a kelet-mediterrán szigetországban.

„A mai találkozón a tagállamok újra megerősítették erős elkötelezettségüket konkrét intézkedések elfogadása mellett, hogy alkalmazkodjanak az éghajlatváltozás [hatásaihoz]” – nyilatkozta az eseményt követően Szofoklisz Aletratisz ciprusi mezőgazdaságért, természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős miniszter.

A megbeszélések alapja egy, a ciprusi elnökség által előkészített munkadokumentum volt, amelyhez a miniszterek saját javaslataikkal járultak hozzá a talajvédelmi és vízgazdálkodási intézkedésekről szóló javaslatokkal.

 

Forrás: Európai Unió Tanácsa (cy2012.eu)

Cikk megosztása