Február 14-15-én Brüsszelben ültek össze az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterei, hogy a Közös Halászati Politika (KHP) és a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről tartsanak vitát, 2014-től ugyanis – az EU új, hétéves költségvetése miatt – átfogó reformokat kívánnak életbe léptetni mindkét területen.

Az első napot a halászat uralta: a miniszterek egyetértettek az Európai Bizottság azon javaslatával, hogy 2015-re a Legnagyobb Fenntartható Fogás (MSY) elvét érvényesítsék, de azzal a kikötéssel, hogy bizonyos fajták esetén – különösen, ha kevés a megbízható tudományos adat – akár 2020-at is be lehetne állítani. A Bizottság álláspontjával a környezetvédelmi követelmények KHP-ba emelésével sem értettek teljesen egyet, szerintük egyensúlyozni kell azokat a társadalmi és gazdasági tényezőkkel. Az új, Európai Tengerügyi és Halászati Alapot körvonalaiban ugyan elfogadták a miniszterek, de számos részletkérdésben még egymás között is megoszlott a véleményük.

A miniszterek a KAP reformjának „zöldítéséről” is orientációs vitát tartottak. A Bizottság 2014 utáni KAP-ra vonatkozó javaslat-csomagjába beépített környezetvédelmi elemeket a tagállamok szerint finomítani kell és rugalmasabbá kell tenni. Ahelyett például, hogy három kötelező intézkedéshez (termelés alól kivont „ökológiai célterület” fenntartása, állandó zöld terület, többféle növény termesztése) kötnék a közvetlen kifizetéseket, szerintük egy bővebb „menüt” kellene összeállítani, amiből az országok válogathatnának. Ennek megfelelően nem feltétlenül gazdaságonként, hanem regionális vagy országos szinten kellene fenntartani zöld területeket, a termesztett növények diverzifikálásánál módosítani a szükséges növények számát, arányát és meghatározását, valamint az „ökológiai célterület” hét százalékos arányát is vagy el kellene törölni vagy beleszámítani a regionális és nemzeti erőfeszítéseket. Túlnyomó többség alakult amögött is, hogy a zöldítés miatt ne a közvetlen kifizetések teljes összegének, csak az – épp zöldítésre szánt – 30 százalékának a terhére büntethessék a gazdákat.
Forrás: Európai Unió Tanácsa

Cikk megosztása