„Az Európai Unió higiéniai, környezetvédelmi és állatjóléti előírásaira lenne érdemes az EU következő agrárpromóciós politikáját építeni” – mondta Dacian Cioloş európai biztos. Az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja a múlt hónapban beszélt erről a tagállamok agrárminiszterei előtt, ahol bemutatta a júliusi „Zöld Könyvet” a témáról.

A biztos „tabuk nélküli vitára” szólított fel a „legjobban működő” megközelítés megtalálásához. Szerinte a fogyasztókat jobban kellene informálni az európai termelési modellről, míg az Unión kívüliekhez új csatornákon keresztül kellene eljutni. A magánszférával is szorosabb kapcsolatokra lenne szükség, mivel az EU tanulhat a vállalkozások tapasztalataiból.

Az interneten élő videóközvetítéssel követhető, egy órás megbeszélésen az olasz delegáció azt hangoztatta, hogy a „hiteles promóciós politikához megfelelő finanszírozásra van szükség”. Ehhez a véleményhez Görögország is csatlakozott, amely „agresszív”, a fogyasztókat a termékek származási helyéről is tájékoztató reklámpolitikára szólított fel. Az Egyesült Királyság viszont először az általános irányról szeretne részletes vitát, és majd csak utána foglalkozna az anyagiakkal.

Több küldöttség – így a máltai, a spanyol, a luxemburgi és a bolgár – is egy rugalmas és gyors eszközt szeretett volna, amely az E.coli pánikhoz hasonló esetekben lenne bevethető. Olaszország, Luxemburg, Bulgária, Finnország és Csehország az adminisztratív eljárások egyszerűsítését nevezte kulcsfontosságúnak, Románia és Málta pedig az élelmiszer-ellátási lánc lerövidítését és a helyi piacok szerepének növelését javasolta. Az Egyesült Királyság és Görögország is célzott megközelítést akart, a britek pedig dicsérték a nemrégiben Kínában járt kereskedelmi küldöttséget.

A több országon átnyúló és több terméket összefogó programok megerősítését is szorgalmazták a tagállamok. Románia, Szlovénia, Franciaország és Írország szerint így jobbak lennének a piaci lehetőségek és a mezőgazdasági termékek kereskedelmi mérlege is javulna. Simon Coweney ír agrárminiszter kitért a kereskedelmi szervezetek határokon túli kapcsolatépítési problémáira, mivel ezeknek a projekteknek a társfinanszírozása korlátozott, hazája pedig Romániával együtt egy közös európai platform mellett kardoskodott, ahol a felek tapasztalatot cserélhetnek.

A „Zöld Könyvet” legközelebb a szeptember 11-13-ai boroszlói (Wrocław) informális találkozón hozzák majd szóba, hogy a november közepére tervezett Tanács-ülésre konkrét javaslatokat készítsenek elő az agrárminiszterek. A nyilvános konzultáció szeptember 30-ig tart, az Európai Bizottság pedig ez alapján 2012 közepére közleménnyel, az év végére pedig jogalkotási javaslatokkal készül el a tervek szerint.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása