Szeptember 24-25. között Brüsszelben ült össze az Európai Unió Tanácsának mezőgazdaságért, vidékfejlesztésért és halászatért felelős formációja. A tagállamok szakminisztereiből álló testület a Közös Agrárpolitika 2014-2020-as kapcsolatosan két témáról, az EU vidékfejlesztési politikájáról és a közös piaci rendtartásról tartott irányadó vitát.

Előbbivel esetében szinte mindegyik küldöttség támogatta, hogy a hátrányos helyzetű térségeket „jelentős természeti korlátokkal szembenéző területekre” nevezzék át és új, objektív szempontokat alkalmazzanak a meghatározásukra. Ugyanakkor a többség amellett állt, hogy bizonyos országok esetében 2015 végéig átmeneti időszakot kell biztosítani az új rendszerre való átállásra. Nagy támogatottsága volt ugyanakkor a „finomhangolás” módszerének, azaz hogy a tagállamok – bizonyos kritériumok alapján – levegyék a hátrányos helyzetű területek listájáról azokat, amelyeknél sikerült leküzdeni a problémákat.
A közös piaci rendtartás esetén – amely az eddigi, ágazatonkénti szabályozást váltja fel – a fő témát a piackezelési eszközök védőhálóként való használata és a referenciaárak esetleges frissítése jelentette. Előbbiek többek között intervenciók, exporttámogatások és különleges lépések révén biztonságot jelentenek a gazdáknak a piaci ingadozásoktól, és a legtöbb tagállam szerint elegendő védelmet jelentenének, bár néhányan ennek a költségvetési vonzatait kifogásolták. A referenciaárak (azaz az EU-n kívülről behozott termékek minimális árának) piaci viszonyokhoz igazításában több tagállam egyetértett, arról viszont, hogy ez pontosan mi alapján történjen és hogy is nézzen ki, nem sikerült közös nevezőre jutni, ráadásul többen is a változtatgatás ellen voltak. Szerintük ez rossz jelzés lenne a Világkereskedelmi Szervezeten belüli többi ország felé, akik egy referenciaár-emeléssel nehezebben tudnák termékeiket az EU-ban eladni, ráadásul kevésbé fenntarthatóvá tenné az uniós mezőgazdaságot.
Emellett számos más ügy is a Tanács asztalára került, így többek között a cseh delegáció tájékoztatást nyújtott a halálos áldozatokat is követelő metilalkohol-mérgezés miatti intézkedésekről, köztük a röviditalok exportjának ideiglenes felfüggesztéséről más tagállamokba.
Forrás: Európai Unió Tanácsa, cy2012.eu

Cikk megosztása