Két határozatot is hoztak az európai uniós tagállamok agrárminiszterei június 18-i ülésükön. Az Európai Unió Tanácsának mezőgazdasági formációja egyrészt állatjóléti kérdésekről tárgyalt, és üdvözölte többek között az Európai Bizottság új Állatjóléti Stratégiáját, különösen azt a szándékát, hogy egyszerűsítse a témában hozott jogszabályokat.

Ugyan több tagállam szerint az állatok jóléte önmagában érték, mások arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézkedések ronthatják az uniós termékek versenyképességét. Éppen ezért felkérték a Bizottságot arra, hogy – különösen a kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknál – törekedjen legalább egyenértékű szabályok elfogadtatására más országokkal, és különféle nemzetközi fórumokon, így például a Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezeten (FAO) keresztül terjessze az uniós normákat. Emellett az élőállat-szállítási szabályozás kiegészítésére kérték fel a Bizottságot, hogy pontosabban lehessen azt alkalmazni.

A mezőgazdasági Tanács a Bizottság Európai Innovációs Partnerségre (EIP) vonatkozó tervezetét is üdvözölte, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a tudás- és technológiaátadást a tudományos élettől a gyakorlati gazdálkodás felé, valamint hatékonyabbá tegye a visszajelzéseket a másik irányba. Üdvözölték, hogy a Bizottság nem csak a technológiai, de például a társadalmi innovációt is elismeri, és erősíti az EU Kutatási és Innovációs Keretprogramja mellett a vidékfejlesztési politikát is.

Forrás: Európai Unió Tanácsa

Cikk megosztása