Az Európai Bizottság (EB) közzéteszi az Unió mezőgazdasági piacra vonatkozó rövidtávú előrejelzéseit, hogy növelje a terménykereskedelem átláthatóságát - ezzel a bennfentes spekulánsok esélyeit csökkentve -, valamint kiterjeszti a gabonafélék növekedésének műholdas ellenőrzését. Az Európai Unió (EU) egyúttal megbeszéléseket indít a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) arról, hogy szabályozzák az élelmiszert exportáló országok termékkivitelének leállítását.
A kezdeményezéseket Dacian Cioloş mezőgazdasági biztos jelentette be a G20-ak agrárminisztereinek június 22. és 23. között tartott ülésén. Az élelmiszerárak ingadozása és a spekuláció miatti aggodalom egyre nő, amelyet az is jelez, hogy a világ 19 legerősebb gazdaságát és az EU-t képviselő szervezet mezőgazdasági miniszterei ekkor először rendeztek találkozót.
Az EB továbbá szeretné megreformálni az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetet (FAO) is, többek között kérve, hogy a szervezet több adatot szolgáltasson az agrárpiacról információs rendszerén keresztül. Emellett javasolta, hogy segítsék az olyan mezőgazdasági kutatásokat, amelyek a kisebb gazdálkodóknak hajthatnak hasznot, valamint tekintsék át az uniós terménypiaci szabályokat. Utóbbira Michel Barnier, az EU belső piaci biztosa korábban már ígéretet is tett.

Forrás: European Voice

Cikk megosztása