Útjára indult az a hat hordónyi, 2002-es évjáratú tokaji szamorodni, amellyel a soros elnökség átadási ünnepségre készült Magyarország. A hordók Sárospatakról július elsejére érnek Varsóba, az átadó ünnepség helyszínére. A kabinet azért döntött az ajándék tokaji mellett, mert a bor a Budapestet és Varsót összekötő államközi, történelmi és kulturális kapcsolatokat szimbolizálja. 

 A 2011-es magyar EU elnökségi feladatok átadására 2011. július 1-én kerül sor Varsóban. Az Európai Unió Tanácsa 2011. első félévi elnöki tisztét betöltő Magyarország és a 2011. második félév elnöki tisztét betöltő Lengyelország közötti átadási ünnepségen szerepet kap egy hordó tokaji bor is.

Az ajándék tokaji bor szimbolikusan kifejezi azt a szoros együttműködést és koordinációt, amely összeköti Budapestet és Varsót a soros elnökség feladatainak ellátása során, a két állam hagyományosan szoros államközi, történelmi, kulturális kapcsolatait, valamint utal a két nép közötti barátságot közismerten megörökítő versre, mondókára. Hasonló borral ünneplik Budapesten a magyar elnökség lezárást, és köszöntik Varsóban a lengyel elnökség kezdetét.

A Keleti Partnerség szellemében az ajándék hordókat Kárpátalján, a magyar nyelvi határ szélén Salánkon, egy szinte kizárólag magyarlakta faluban, hagyományos módszerekke, egy több száz éves tölgyfából készítette el Sipos Sándor kádár mester. Három ilyen hordó készült, amelyekre Pólin Elek szintén salánki fafaragó mester az érintett országok címereit faragta.

A legnagyobb méretű 100-105 literes hordó a lengyel elnökségnek szánt ajándék. A hordó egyik oldalán a magyar, a másikon a lengyel címer kapott helyet.
Az ukrán elnöknek készített 50-55 literes hordó egyik oldalán a magyar és ukrán, a másikon a lengyel és az ukrán címerek láthatók. 

A harmadik, csaknem hetven literes hordóból a budapesti elnökséget záró ceremónián fogyasztanak a vendégek tokaji bort. Ennek az egyik oldalára a magyar elnökségi logót, a másikra a magyar címert véste fel a fafaragó mester. Ez a hordó később a Magyar Nemzeti Múzeum elnökségi gyűjteményét gyarapítja majd. A hordókat Sárospatakra szállították és 2002-es évjáratú tokaji szamorodnival töltötték fel.

Huszárok felvezetésével indítják útjára

A hordót 2011. június 26-án Sárospatakról a Rákóczi vár udvarából szekéren huszárok felvezetésével Hörcsik Richárd képviselő és Gál Helga elnökségi borszakértő kíséretében indítják el Varsó irányába. A hordó szállítási útvonala a magyar és Kárpátaljai történelmi borvidékeket összekötve az egyik történelmi úton halad diplomáciai kísérettel, egészen Varsóig.

 

Cikk megosztása