December 16-án a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Kollégiumi terme (101/a) ad helyet a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Tanyák és aprófalvak Magyarországon című szakmai műhelykonferenciájának, amelyen lehetőség nyílik a magyar tanyák jelenével, a Tanyafejlesztési Program lehetséges jövőjével, az Alföldön rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokkal, az aprófalvak legfőbb problémáival foglalkozni.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárának köszöntője után Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatójának előadásából az intézet, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanyafejlesztési Programokban betöltött szerepét ismerhetik meg az érdeklődők. A Tanyafejlesztési Program jövőbeni elképzeléseiről és a tanyán élők Vidékfejlesztési Programban rejlő lehetőségeire hívja fel a figyelmet Viski József, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, majd Bódi Mátyás a térinformatikai módszerek szerepét mutatja be hazánk tanyás külterületeinek felmérésében. A tanyás térségekben rendelkezés álló megújuló energiaforrásokról Romvári Róbert, a Magyar Tanyákért Programiroda tervezési referense tart előadást. A Falufejlesztési Társaság tevékenységét elnöke, Fáy Dániel ismerteti. Csörszné Zelenák Katalin ügyvezető bemutatja a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületet, majd G. Fekete Éva a Miskolci Egyetem egyetemi docense az aprófalvak helyzetéről számol be. A Termelőfalu programot, a tanyafejlesztést Szabó Mátyás, az FM Agrárfejlesztési Főosztályának főosztályvezetője részletezi, az aprófalvak jövőbeni perspektívákról és trendekről Gelencsér Gézától, a Magyar Vidék Szövetség elnökétől tájékozódhat a közönség.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követi, amelyen falugondnokokkal találkozhatnak és beszélgethetnek az érdeklődők, ahol néhány jó gyakorlat, példa megismerésére is lehetőség nyílik.

 

A program a csatolmányban elérhető.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása