A Vidékünk Jövője program személyes példákon keresztül kívánja bemutatni, hogy az elérhető pályázati lehetőségek kihasználásával nemcsak lehetséges, hanem érdemes is vidéken maradni. A programban eddig a Kaposvári és a Debreceni Egyetemen tartottak műhelymunkát, amelyen a fiatal korosztály megismerkedhetett a vidéki élet lehetőségeivel, továbbá hasznos gyakorlati tanácsokat kaphattak életük megtervezéséhez és a hatékony álláskereséshez.

A Szolnoki Főiskolán tartott sajtótájékoztatón Dr. Túróczi Imre, a főiskola rektora a felsőoktatás népességmegtartó erejére hívta fel a figyelmet. A rektor szerint fontos, hogy a leszakadó térségek, a vidéki területek is részesüljenek a pályázati lehetőségekből, innovációs forrásokból.

Fejér Andor, Szolnok város alpolgármestere elmondta, hogy a 2014–2020-as európai uniós költségvetési időszakban Szolnok mintegy 14,3 milliárd forintnyi fejlesztési forrásra számíthat, amelynek közel 60 százalékát a gazdaság élénkítésére fordítják, hiszen ez az alapja annak, hogy munkát és megélhetési lehetőséget biztosíthassanak a fiataloknak. Szándékaik komolyságát jelzi a város példaértékű kezdeményezése, a Szolnok Hazavár Program, amely ösztöndíjjal és biztos munkalehetőséggel támogatja a tanulmányaik befejezése után hazatérő vagy Szolnokon maradó fiatalokat.

Berec Zsolt Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a megye számos lehetőséget biztosít a fiatal korosztálynak, s a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a családi, háztáji gazdaságok számának növekedésére számít. Dr. Kállai Mária kormánymegbízott ehhez kapcsolódva kiemelte a helyi termékek identitásfokozó, gazdaságélénkítő szerepét, s szót ejtett arról, hogy a helyi vezetés kiemelten támogatja ezek előállítóit.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy november 30-ig meghosszabbították Az Év Fiatalbarát Önkormányzata és Az Év Fiatalbarát Vállalkozása pályázatok benyújtásának határidejét. A felhívásokra azok az önkormányzatok és vállalkozások jelentkezhetnek, amelyek valamely példaértékű kezdeményezésükkel, szolgáltatásukkal elősegítik az ifjú korosztályok szülőföldhöz való kötődését és ottani boldogulásukat. A pályázat nyerteseit 2014. december 9-én, a IV. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap ünnepélyes díjátadóján hirdetik ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A nyertesek egy éven keresztül viselhetik az Év Fiatalbarát Önkormányzata és Vállalata címet. Ezen túlmenően a kategóriák győzteseit félmillió forinttal díjazzák, amit arra fordíthatnak, hogy bemutassák saját törekvéseiket, rövid és hosszú távú terveiket, valamint fiatal barát programjaikat a sajtóban.

Az eseményen részt vett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Új Nemzedék Plusz, illetve a Munkaügyi Központ. A diákok kerekasztal-beszélgetéseken sikeres helyi gazdák és közéleti személyiségek tanácsait hallgathatták meg, valamint hasznos tippeket kaphattak a vidéki boldoguláshoz. Voltak továbbá grafológiai, álláskeresési és életvezetési szemináriumok, a könnyed szórakozásról pedig stand-up comedy előadással gondoskodtak a szervezők.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása