A Művészetek Völgye programsorozatával egyidejűleg, Kapolcson tartotta a Czinka Panna – Vidékfejlesztő Roma Fiatalok Ösztöndíjprogram záró találkozóját a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet.
A 2014. július 27. és augusztus 1. közötti, hatnapos program az ország különböző részéről származó, felsőoktatási intézményekben tanuló 24 roma fiatal ösztöndíjas fiatalnak egy szabadegyetemi képzéssel is felért, hiszen számos közismert szakemberrel és szakpolitikussal volt lehetőségük személyesen találkozni és beszélgetni. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetői, Eperjesi Tamás és Tar Gyula, valamint az Intézet számos munkatársa, az ösztöndíjprogram felelősei: Rézműves Melinda, Lócskai Terézia, Francsics Lili és Böröcz Lívia koordinálásával a fiatalok szakmai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, megismerkedtek a térségben és a térségért dolgozó vidékfejlesztőkkel, építészekkel, közösségfejlesztőkkel és önkénteskedtek is. Az ösztöndíjasok aktívan részt vettek a program lebonyolításában, alakításában, sőt, egyes szakmai beszélgetések levezetésében is.
Változatos helyszíneken zajlott a szabadegyetemi program, a Művészetek Völgye szinte minden rendezvényhelyszíne – így többek között Kapolcson Jancsi bácsi Udvara, a Muharay Udvar, a Csigaház, a fesztivál központként működő Faluház, a Hellowood művészei és alkotásaik által „belakott” Csórompuszta, valamint a taliándörögdi Inkler-ház – adott otthont egy vagy több találkozónak.
A program reggelente zenés roma nyelvi napindítóval kezdődött Rostás Csaba irányításával, majd délelőtt és délután szakmai programok sora következett.
Az első szakmai nap, vasárnap délután Orsós János (avagy Jancsi Bácsi) udvarában Kandikó Rita mutatta be az általa vezetett Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, a térségben végzett kiemelkedő jelentőségű munkáját.
Hétfőn Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke szervezett „Nevelés művészettel – nevelés művészetre!” címmel műhelybeszélgetést, amelynek témái között kiemelt szerepet kapott a roma népművészet, valamint a roma hagyományok nevelő- és identitástudat formáló szerepe. A pódium felkért előadója volt Bangó Lajos, a Snétberger Zenei Tehetség Központ mentora, Balogh Kálmán Kodály Zoltán díjas cimbalomművész, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, Sándor Ildikó, a Hagyományok Házától és Mihalovics Zsolt, a Bogyiszlói zenekarból. Délután a fiatalok kötetlenül beszélgethettek Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, akihez számos kérdést intéztek a mélyszegénységgel, a telepfelszámolással, a hajléktalanok ellátásával, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított programokkal kapcsolatban.
Kedden a Völgy települései és Csórompuszta történetével, társadalmi viszonyaival, valamint az ott élőket érő kihívásokkal ismerkedhettek a fiatalok Hatvani Csaba és Pécsi Erika, Csórompuszta tulajdonosai segítségével. A délutáni, taliándörögdi program a népi építészet értékeinek vidékfejlesztésben betöltött szerepe köré szerveződött, a házigazda Nagy Dénes, a VEAB Népi Építészeti Munkabizottság elnöke, a NAKVI munkatársa, valamint Kajdi István Taliándörögd polgármestere volt. Meghívott vendégként – Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Krizsán András, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Elnöksége és a Falufejlesztési Társaság tagja, Markó Balázs, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja, Anthony Gall hazánkban élő ausztrál építész, Dobosyné Antal Anna és Bodnár Tibor a Miniszterelnökség építészettel foglalkozó szakemberei, Kerner Gábor, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala szakértője, Rostás Árpád restaurátor mester, valamint Gráfik Imre néprajzkutató – kalauzolták a fiatalokat a népi építészet világában. A beszélgetésen a Czinka Panna programban a fiatalok által kidolgozott projektötletek és a Tradicionális Építészeti és Kézműves Alkotótáborok (TÉKA), valamint az agrár-népfőiskolák programjai közötti kapcsolódási pontokat is megvitatták. Ehhez nyújtott segítséget Altdorfer Csaba építész, a dr. Kós Károly Népfőiskola egyik alapítója is. Rostás Árpád bemutatója, ahol természetes anyagokat használva restaurált két ajtót, nagy érdeklődést váltott ki, és megállapodás született ennek a munkának a folytatására népfőiskolai keretekben.
A szerdai napon Tordai Edina (Roma Évtized Program), Rövid Márton (Közép-európai Egyetem), Oláh Nikoletta (Roma Oktatási Alapítvány) és Berki Judit (Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége) mutatták be szervezeteik kezdeményezéseit. A kiscsoportos, interaktív beszélgetésekhez inspirálóan hatott Csórompuszta páratlan természeti szépsége és tájba illő, jellegzetesen Balaton-felvidéki épített környezete.
Délután az ösztöndíjasok a Völgy Udvar vendégei voltak, ahol a kistelepülések és a roma közösségek foglalkoztatási helyzete javításának lehetőségeit, valamint a helyi kulturális értékeknek a közösségek életében betöltött jelentőségét járták körül. A beszélgetéseken Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, Szabó Mátyás, a NAKVI vezető tervezője, Szabados Zsuzsanna és Hoffner Tibor (Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, LEADER Helyi Akciócsoport), Kiss Gábor (FM Tájvédelmi, Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály vezetője) és Kovács István, az MNVH elnökségi tagja vett részt. A programon a fiatalok tájékoztatást kaptak Budai Krisztinától, az MNVH Tanácsának tagjától többek között az ökotudatos térségi turisztikai együttműködés jegyében megvalósuló Eurovelo 13 Iron Curtain Trail (Vasfüggöny kerékpárút) projekt célkitűzéseiről is.
A műhelybeszélgetés ideje alatt tett látogatást a Völgy Udvarban Márta István fesztiváligazgató vendégeként Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is, akiknek a személyes bemutatkozás mellett az ösztöndíj program célkitűzéseit is vázolták a hallgatók.
Vendégként látogatott el Csórompusztára Albert Fruzsina (MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont), akit a résztvevők a kapcsolati hálók fontosságáról, valamint a barátság szociológiájáról kérdezhettek, továbbá a délelőtt témája volt még a szellemi örökségvédelem amelyről Csonka-Takács Eszter, a szentendrei Skanzen múzeum igazgatója mesélt a fiataloknak.
A szakmai tábor zárásaként az ösztöndíjas fiatalok Csórompusztán elhatározták, hogy a program folytatásaként, az eddigi képzési keretek megőrzése és továbbfejlesztése érdekében egyesületi formában működő népfőiskolát alapítanak. 2014. július 31-én megalakították a Czinka Panna Népfőiskolát, amelynek elnökévé Vajda Melindát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóját, alelnökévé Pukoli Dániel idén végzett medikus hallgatót, míg főtitkárává Kocsis Krisztián PhD programban részt vevő neurobiológus kutatót választották maguk közül. Közös céljuk, hogy erősítsék a helyi közösségekben romák és nem romák együttműködését, bekapcsolódjanak a nemzetközi és hazai, kormányzati és helyi kulturális- és szociális fejlesztési programokba, minél több, a közösségi és nemzetiségi hagyományaik élővé tételében aktív fiatalt kapcsoljanak be a vidékfejlesztési programokba.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása